Trening tokom ciklusa?

Da li mogu da vežbam tokom ciklusa?

Jedno od čestih pitanja koje žene postavljaju trenerima je: Da li mogu da vežbam tokom ciklusa?

Odlično je što se žene osećaju slobodno da postavljaju ova pitanja još je bolje kada treneru prijave kada su u ciklusu, jer i ako je vežbanje za većinu žena preporučljivo, u toku ciklusa bi se trening ipak trebao malo modifikovati a pogotovo masaža, o tome ćemo u nastavku teksta 🙂

Dakle, treba li vežbati tokom menstruacije?

Dakle, treba li vežbati tokom menstruacije?

Prva stvar koju treba razjasniti je da svaka žena ima različito iskustvo i može čak biti raličito iz meseca u mesec.

AKO se osećate sposobno, možete vežbati. Ako simptomi nisu intenzivni, možda ćete se osećati da trenirate kao i obično i nema razloga da prestanete da vežbate u tom slučaju.

Ako imate veoma obilne menstruacije, menstrualne bolove ili osećate nadutost, vežbanje može biti neprijatno i nerealno i nema potrebe da se tada forsirate, jer ništa od forme nećete izgubiti ukoliko tada napravite pauzu.

Odluka će zavisiti od toga kako se VI osećate tokom menstruacije.

Da li treba da modifikujem vežbe tokom menstruacije?

Da li treba da modifikujem vežbe tokom ciklusa?

Ako se osećate sposobno za vežbanje tokom menstruacije, moguće je da ćete se osećati kao da ne vežbate punim kapacitetom.

To je potpuno normalno!

Hormonalne promene tokom menstruacije mogu biti jedan razlog zašto se možda ne osećate na vrhuncu. Nekim ženama može pasti i pritisak tokom treninga.

Zato je skoro pa obavezno da treneru kažete da ste u ciklusu, da bi u dodgovoru sa trenerom malo smanjili intezitet i dinamičnost nekih vežbi.
Trener će smanjiti dinamičnost treninga i zadati vam vežbe koje su manjeg inteziteta ali istovremeno i efikasne. Ukoliko vežbate na Power Plate-u, u danima ciklusa će vam trener verovatno smanjiti intezitet masaže.

Iako je skoro svima masaža na Power Plate-u najomiljeniji deo treninga, ipak u danima ciklusa masažu treba ograničiti na gornji deo.
Jer se tokom Power Plate masaže cirkulacija maksimalno poboljšava, tako da intezivnija masaža donjeg dela može pojačati menstrualni odliv.
Svakako Power Plate relaks masaža leđa, ramena i ruku je više nego preporučljiva i može smanjiti bolove u leđima i spazme.

Naravno, ako se osećate veoma iscrpljeno, treba da prekinete trening i uradite izometriske (statičke) vežbe i vežbe istezanja i relaks mažu gornjeg dela tela.

Ukoliko niste u prilici da idete na trening, postoje vežbe koje možete radite tokom ciklusa kod kuće bez dodatne opreme i tegova.

Možete pokušati sa ovim vežbama niskog i umerenog intenziteta: Period Exercise.

Takođe možete iskoristiti vreme za odmor ili šetnju 🙂

Benefiti vežbanja tokom ciklusa

Za neke žene, vežbanje tokom ciklusa može pomoći da ublaže blage menstrualne bolove, jer vežbanje podstiče lučenje endorfina, koji su prirodni anestetici.

Benefiti vežbanja tokom menstruacije

Ali najbolji način da odlučite da li treba da vežbate tokom menstrualnog ciklusa je da slušate svoje telo.

Ako odlučite da ne vežbate tokom menstruacije, i dalje možete preduzeti korake kako biste smanjili nelagodnosti i simptome tokom ciklusa.

Vaša ishrana takođe može pomoći da ublažite simptome. Neki od najboljih namirnica za konzumiranje tokom menstruacije su: spanać, brokoli, losos, tamna čokolada, integralne žitarice, banane i jaja.

Vežbanje tokom ostatka vašeg menstrualnog ciklusa – dakle, dana kada NEMATE menstruaciju – zapravo može pomoći da smanjite simptome povezane s menstruacijom.

To je zato što vežbanje može poboljšati vaše osećanje blagostanja i pomoći u smanjenju hormonskih fluktuacija kada vaša menstruacija počne.

Otkrijte šta vam odgovara tokom ciklusa

Briga o vašem menstrualnom zdravlju ne odnosi se samo na period menstruacije.
Postoji mnogo stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje tokom celog ciklusa, uključujući vežbanje i osiguranje da dobijate dovoljno gvožđa u vašoj ishrani.

Međutim, nemojte osećati pritisak da morate da vežbate uobičajenim intezitetom ili se iznervirati ako morate odmarati tokom menstruacije – to je sasvim normalno!

Sve se svodi na pažljivo osluškivanje kako se osećate i na to da činite ono što je ispravno za VAS!

4.8 5 glasovi
Glasanje za članke
guest
7 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milena
Milena
8 meseci pre

Odličan blog 🙂

Jelena
Jelena
8 meseci pre

:-)* :-)*

Iva
Iva
8 meseci pre

Pozdrav,
Koje vežbe bi mogla da radim kući za ublažavanju menstrualnih bolova?

Tatjana
Tatjana
7 meseci pre

Ćao, u tekstu se pominje hrana koja je dobra tokom ciklusa, da li postoji neka hrana ili piće koje treba izbegavati?

Najnoviji tekstovi:

Duplo bolji trening

U današnje vreme, sve je veći broj ljudi koji žele da poboljšaju svoj izgled i zdravlje, ali nedostatak vremena otežava postizanje tih ciljeva.Međutim, postoji jedan