Šta je, kako radi i čemu služi Power Plate

Ovaj tekst pruža sveobuhvatne informacije o Power Plate treningu. Razjašnjenja zabluda, saznaćete pravu svrhu ove sprave i kako funkcioniše Power Plate, uz odgovore na najčešća pitanja.

Ovaj tekst pruža sveobuhvatne informacije o Power Plate treningu. Razjašnjenja zabluda, saznaćete pravu svrhu ove sprave i kako funkcioniše Power Plate, uz odgovore na najčešća pitanja.

Šta je zapravo Power Plate i kako funkcioniše?

Power Plate je inovativna sprava koja generiše kontrolisane vibracije. Ove višesmerne vibracije pokreću platformu u tri različita pravca – gore-dole, levo-desno i napred-nazad.

Kada izvodimo vežbe na Power Plate-u, naši mišići instinktivno reaguju na vibracije kako bi održali ravnotežu.
Ovaj proces rezultira brzim refleksnim kontrakcijama mišića. Aktivnost mišića tokom vežbanja na Power Plate-u je znatno veća nego kod tradicionalnih vežbi, što dovodi do poboljšanja tonusa mišića i podsticanja bolje cirkulacije krvi i kiseonika kroz telo.

Tokom celog treninga, naši mišići su gotovo neprestano angažovani, a cirkulacija dostiže maksimalno poboljšanje.
Ovaj oblik vežbanja takođe može pomoći u smanjenju bolova, poboljšanju ravnoteže i očuvanju koštane mase.
Power Plate se sve češće koristi u fitnes centrima, teretanama, profesionalnim sportskim klubovima i u rehabilitacione svrhe, kako medicinske, tako i sportske rehabilitacije.

Kako radi Power Plate?

Da bismo bolje razumeli na koji način Power Plate čini trening efikasnijim, zamislimo da izvodimo npr. čučanj na podu, a zatim istu vežbu izvodimo stojeći na dve pilates lopte ili nekoj drugoj nestabilnoj površini.
Svi znamo da je čučanj efikasniji kada se izvodi na nestabilnoj podlozi jer mišići moraju raditi više da bi održali ravnotežu.

Međutim, zašto onda ne bismo izvodili sve vežbe na pilates loptama ili drugim sličnim nestabilnim površinama?
Razlog je taj što ne možemo kontrolisati nestabilnost takvih površina, a time se značajno povećava rizik od povrede.
Čak i ako se naviknemo na nestabilnost i naučimo da izvodimo vežbe na lopti, teško je dalje napredovati i dodatno povećati nestabilnost.

S druge strane, Power Plate omogućava laku kontrolu vibracija, intenziteta i angažovanja mišića. Možemo podešavati broj vibracija u sekudni i dodatno prilagođavati visinu amplitude tih vibracija. To nam omogućava da bezbedno treniramo i maksimalno utičemo na cirkulaciju.
Ovo je nešto što ne možemo postići klasičnim vežbanjem ili vežbanjem na nestabilnim površinama poput pilates lopte.

Jedan od glavnih benefita Power Plate-a je sigurnost.
Zahvaljujući kontrolisanim vibracijama, ne postoji rizik od povrede prilikom vežbanja. Osim toga, Power Plate nam omogućava da ciljano utičemo na cirkulaciju, što je nešto što klasičnim vežbanjem ili nestabilnim površinama ne možemo postići.

Još jedna velika prednost je što na kraju treninga možemo uživati u masaži koja dodatno pozitivno utiče na cirkulaciju i opuštanje mišića. Tako na jednoj spravi dobijamo savršen spoj sigurnog i efikasnog treninga, istezanja i masaže.

Power Plate je revolucionarna mašina koja nas vodi ka maksimalnim rezultatima. Ne samo da nam omogućava da postignemo tonirano telo i veću snagu mišića, već i da poboljšamo ravnotežu i kvalitet koštane mase.

Čemu stvarno služi Power Plate?

Power Plate sprava ima široku primenu, prilagođenu različitim potrebama.

U Evropi, Power Plate najveću primenu ima u svetu rekreacije, zatim u specijalizovanim centrima za rehabilitaciju i profesionalnim sportskim klubovima. Ova revolucionarna vibraciona platforma pruža izvanredne rezultate u oblikovanju tela, oporavku od povreda i unapređenju sportskih performansi.

S druge strane, u Americi, Power Plate najveću primenu ima u sporstkim klubovima i izuzetno je popularan među profesionalnim sportistima koji žele postići vrhunske rezultate. Ali ne samo to, takođe se koristi i u rekreativne svrhe, kao i za rehabilitaciju povređenih sportista i rekreativaca.

Power Plate, kao vibraciona platforma, osvojio je svet svojom pojavom 2000. godine. Međutim, koncept vibracionog treninga i metode masaže i oporavka već se koriste više od 50 godina. Izvorno su se koristili još od sredine 1960-ih godina, prvenstveno u svemirskom programu za obuku astronauta i sportista.

Sve je počelo uzbudljivom Svemirskom trkom između SSSR-a i SAD-a 1960. godine, kada su Sovjeti eksperimentisali s tehnikama koje bi produžile boravak njihovih kosmonauta u svemiru.
Atrofija mišića i kostiju zbog beztežinskog stanja predstavljala je izazov za ostanak u svemiru. Međutim, otkriće vibracionog treninga omogućilo je sovjetskim kosmonautima da provedu čak 400 dana u svemiru, dok su američki astronauti mogli ostati samo 130 dana.

Brzo se pročulo za Sovjetsku „tajnu“ – tehnologiju vibracionog treninga koja je poboljšavala zdravlje, jačala mišiće i povećavala gustinu kostiju. Uskoro je postala neizostavan deo treninga olimpijaca, profesionalnih sportista i rekreativaca širom sveta. Ova tehnologija neprestano se unapređuje i razvija tokom godina, postajući moćno sredstvo za poboljšanje fizičke kondicije i opšteg zdravlja.

Sa ovom vibracionom inovacijom, mogućnosti su beskrajne, a put ka boljem zdravlju i formi je uzbudljiv i optimističan!

Primena Power Plate sprave

Neke od uobičajenih zabluda vezanih za Power Plate trening

Često se mislida je dovoljno samo stajati na spravi i prepustiti joj da radi umesto nas.
Takođe, postoji mišljenje da je taj trening rezervisan samo za profesionalne sportiste.
Međutim, želimo vam pružiti jasna objašnjenja koja će razjasniti ove mitove.
U nastavku teksta ćemo razbiti neke mitove i odgovoriti na pitanja o Power Plate treningu.

Power Plate sprava radi umesto nas

Jedna od najvećih zabluda je da se na Power Plate-u samo stoji ili zauzima položaj, a sprava radi umesto vas.

Ovo, naravno, nije tačno i previše je idealizovano da bi bilo istinito.

Takav pogled na Power Plate trening proizlazi pre svega iz marketinških kampanja, posebno u američkim časopisima i medijima koji su želeli na privlačan način da predstave ovaj novi uređaj i privuku ljude koji nisu baš ljubitelji treninga.

Naravno, mnogi su bili razočarani kada su shvatili da ipak moraju vežbati i raditi vežbe tokom treninga.

S druge strane, neki treneri su previše pojednostavili trening i verovali da se sastoji samo od stajanja ili zauzimanja jednog položaja, kao što je nrp. čučanj, dok sprava radi sve ostalo.
To je dovelo do formiranja dve grupe trenera: prva grupa je sledila takav pristup i imala manje uspeha sa svojim klijentima, dok su treneri iz druge grupe, koji nisu ni probali ni prisustvovali Power Plate treningu, kritikovali spravu jer im nije bilo logično da se postignu rezultati samo stajanjem.

Oba ova pristupa su proizašla iz nedostatka informacija i obuke, zbog čega su bili skeptični u vezi sa Power Plate treningom.

Mogu da priznam da sam i ja bio deo druge grupe.
Još tokom studija sam čuo za Power Plate i video reklamu u jednom časopisu koja je tvrdila da se može postići savršena forma bez treninga za samo 15 minuta. To mi nije delovalo jasno ni logično. To je bilo 2004. godine, kada su uvoznici širom sveta promovisali spravu na takav način. Naravno da se ne može mnogo postići bez treninga ili pokreta, i naravno da trening ne traje 15 minuta.

Shvatio sam da trening traje 30 minuta kada sam ga isprobao i tada sam shvatio da stajanje ili zauzimanje položaja samo predstavljaju uvod u trening i pripremu. Tek nakon obuke i praktične primene Power Plate-a sam u potpunosti shvatio njegov pun potencijal i sve koristi koje pruža.

Dakle, ne dozvolite da vas zavaraju ove uobičajene zablude o Power Plate-u.
Ova inovativna sprava za vežbanje pruža raznovrsne mogućnosti i koristi za svakog pojedinca, bez obzira na nivo fitnesa ili sportske ambicije.
Sa pravilnom upotrebom i prilagođavanjem treninga, možete ostvariti svoje ciljeve i uživati u svim prednostima koje Power Plate donosi.

Da li je Power Plate namenjen samo sportskom treningu?

Postoji čvrsto uverenje među nekim trenerima da je Power Plate trening rezervisan samo za profesionalne sportiste i da nema mesta u rekreaciji.
Međutim, to nije tačno.
Svako može vežbati i postići željene rezultate bez obzira na svoj fitnes nivo.
U stvari, rekreativci su globalno najveći korisnici Power Plate treninga.

Ipak, neki treneri jednostavno kopiraju treninge sportista i primenjuju ih kod rekreativaca, ali za većinu rekreativnih vežbača to nije trening koji odgovara njihovim ciljevima i potrebama.
Na primer, trening Rafaela Nadala na Power Plate-u koji mu je služio za oporavak nakon povrede i jačanje mišića statičkim vežbama, ili sa druge strane trening Kristijana Ronalda koji se fokusira na razvoj eksplozivnosti i izdržljivosti u snazi.
Pogledajte deo Ronaldovog i Nadalovog treninga: Youtube/Ronaldo/Nadal

Da li je istina da se Power Plate koristi samo za aktivaciju mišića stabilizatora zglobova?

Ovo je još jedna zabluda koja se odnosi na sportski trening i primenu Power Plate-a u tu svrhu.
Neki treneri, gledajući treninge poznatih sportista na YouTube-u, primete da oni uglavnom izvode statičke vežbe na Power Plate-u koje aktiviraju stabilizatore.
Na osnovu toga, donose pogrešan zaključak da je to jedini način treninga.

Trening sportista

Aktivacija mišića stabilizatora jeste jedna od primena Power Plate-a, ali nije jedina.
Ova sprava takođe omogućava aktivaciju svih mišića, poboljšanje mišićnog tonusa, cirkulaciju, koordinaciju, fleksibilnost, snagu i izdržljivost mišića.

U nastavku teksta pročitajte odgovore na neka od najčešćih pitanja koja se postavljaju u vezi sa Power Plate treningom.

Da li trening na Power Plate-u utiče na smanjenje masnog tkiva?

Apsolutno!

Prvo, trening na Power Plate-u je znatno efikasniji jer aktivira veći broj mišićnih vlakana u poređenju sa klasičnim treningom, što rezultira većom potrošnjom kalorija.

Druga prednost je što intenzivnija aktivacija mišića doprinosi povećanju metabolizma, što znači da se sagoreva više kalorija čak i do 48 sati nakon treninga.

Treća prednost je mogućnost obavljanja kompletnog kardio treninga na Power Plate-u, tako što možemo da koristimo spravu kao vrstu stepera i izvodimo kontinuirane kardio vežbe u trajanju do 15 minuta.

Ovaj tip treninga je izazovan i pogodan za rekreativce koji su u dobrom ili odličnom fizičkom stanju. Obično se kardio serije kombinuju sa standardnim vežbama na Power Plate-u, čime dobijamo sveobuhvatan trening koji je efikasniji i kraći u poređenju sa izvođenjem vežbi sa tegovima ili na drugim spravama, a zatim trčanjem na traci ili sličnim aktivnostima.

Da li trening na Power Plate-u može povećati mišićnu masu?

U ovom segmentu, Power Plate trening nije dominantan u odnosu na klasičan trening sa tegovima.
Za povećanje mišićne mase (hipertrofija), obično je neophodno koristiti veliko opterećenje koje možemo podići 8 do 12 puta, tj. teške tegove ili opterećenje veće težine.

Teoretski, mogli bismo raditi vežbe sa velikim težinama na Power Plate-u i na taj način uticati na povećanje mišićne mase.
Međutim, postavlja se pitanje zašto bismo to radili, jer jedna od prednosti Power Plate-a je da se svi predhodno pomenuti benefiti mogu postići bez vežbi sa tegovima ili u nekim slučajevima uz tegove veoma male težine i time maksimalno poštedeti zglobove.
Dakle, za povećanje mišićne mase, klasični bodybuilding trening ostaje neprevaziđen.

S druge strane, kada je u pitanju poboljšanje izgleda i tonusa mišića, Power Plate je dominantniji i efikasniji.

Mogu li da koristim Power Plate bez izvođenja drugih vežbi?

Većina naših klijenata koji koriste Power Plate trening bez dodatnih vežbi su oduševljeni rezultatima koje postižu i svojim napretkom.
Uzimajući u obzir njihove potrebe i želje, često ih savetujemo da uvrste i neki oblik kardiovaskularnih vežbi na nekom od naših kardio trenažera ili kombinovanje sa klasičnim treningom u teretani.
Važno je napomenuti da se Power Plate može koristiti u kombinaciji sa mnogim drugim oblicima treninga ali da kao samostalan pruža trening viskokog inteziteta i vrhunskih performansi.

Korisni linkovi:

Kombinacija klasičnog i Power Plate® treninga

Sva pitanja u vezi Power Plate® treninga

Cene Power Plate® treninga

Reference PDF:

Power Plate® Training Shown to Reduce Abdominal Fat in Overweight and Obese Adults

Regular Massage on a Power Plate® Machine Can Help Improve Circulation

Whole Body Vibration Training Builds Bone

Whole Body Vibration Helps Reduce Cellulite

The Effect of Power Plate® Training on Cardiorespiratory Fitness and Muscle Strength in the Elderly

Power Plate® Training Improves Walking Function in Spinal Cord Injury Patients

Power Plate® Training Improves Sprint Performance

Power Plate® for Anti-Aging and Regenerative Hormonal Response

Precision: Why Medical and Sports- Performance Professionals Prefer Power Plate®

Press:

The Guardian: Power Plate’s Vibration Technology Wows

E! Online: Power Plate – How to Combat Cellulite Just Like Demi Lovato, Eva Longoria & More Celebs

Forbes.com: Work Out Like Celebrities And Professional Athletes With Power Plate

Women’s Health: The Best Power Plate Exercises For Full Body Toning

Coach Magazine UK: How To Use The Power Plate To Improve Your Training. Step up to the plate to enhance your warm-ups, workouts and recovery sessions

5 5 glasovi
Glasanje za članke
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jovana
Jovana
1 godina pre

Poštovani, pročitala sam ceo tekst i zanima me koliko puta nedeljno je preporuka da se vežba na power plate?

Najnoviji tekstovi:

Duplo bolji trening

U današnje vreme, sve je veći broj ljudi koji žele da poboljšaju svoj izgled i zdravlje, ali nedostatak vremena otežava postizanje tih ciljeva.Međutim, postoji jedan