Da li se mišići pretvaraju u salo i obrnuto?

Šta se dešava prestanem da treniram, da li mi se mišići onda pretvaraju u salo

Kada prestanem da treniram, da li mi se mišići onda pretvaraju u salo?

Ovo je veoma rasprostranjeno i pogrešno shvatanje.

Izgleda da je nastalo iz anegdote o ‘velikim momcima’ koji su prestali da treniraju i ubrzo od mišićavih postali debeli.

Najbolji primer za to su pojedini bokseri. Dobijanje na težini je tipično za njih zato što osoba koja je navikla da jede velike količine hrane dok trenira, nastavlja sa takvim navikama u ishrani iako je neaktivna.

 Takav način ishrane u kombinaciji sa smanjenom potrošnjom kalorija, dovodi do svakodnevnog kalorijskog suficita. Odnosno do uvećanog unosa kalorija u odnosu na potrošnju.

Ako izbegavaš da previše jedeš (smanjuješ kalorijski unos) kada ne treniraš, mišići ce izgubit na masi, ali će telesne masnoće ostati na približno istom nivou. Naravno sa smanjenjem mišićne mase i usled nektivnosti dolazi i do blagog usporavanja metabolizma ali to nikako ne može da dovede do naglog dobijanja na težini ako je kalorijski unos smanjen u odnosu na period aktivnog treniranja. Da zaključimo po prestanku treniranja mišići gube na masi ili tonusu (zategnutosti) ali se nikako ne pretvaraju u salo.

Takođe je važno napomenuti da ne postoji mogućnost pretvaranja masnog tkiva u mišićno tkivo putem treninga.

Umesto toga, trening može doprineti poboljšanju tonusa ili povećanju mišićne mase, dok se masno tkivo može smanjiti.
Pretvaranje jednog tkiva u drugo je neostvarivo jer se radi o različitim tipovima tkiva sa različitim funkcijama i strukturama, te nemaju međusobnu konverziju.

Ukoliko ti je cilj poboljšanje tonusa mišiča uz smanjenje masnog tkiva (mršavljenje), pogledaj: 2x bolji trening od klasičnog i
Less Size™.

5 2 glasovi
Glasanje za članke
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Najnoviji tekstovi:

Duplo bolji trening

U današnje vreme, sve je veći broj ljudi koji žele da poboljšaju svoj izgled i zdravlje, ali nedostatak vremena otežava postizanje tih ciljeva.Međutim, postoji jedan